’) ?>

Wydarzenia Search and Views Navigation
maj 2025
WARSZTATY OGRODNICZE – PERMAKULTURA
Ogród to życie, szczególnie ogród prowadzony w sposób naturalny, zgodnie z zasadami permakultury. Zapraszamy Was do ponad pół hektarowego ogrodu w Siedlisku pod Lipami, na Żuławach Elbląskich na dwudniowe warsztaty ogrodnictwa naturalnego z elementami permakultury. Podczas warsztatów ogrodniczych nastawimy naturalne nawozy oraz środki ochrony roślin, omówimy ich zastosowanie i znaczenie dla zrównoważonego ogrodu. Stworzymy dwa rodzaje permakulturowych grządek, obsadzimy je i zasiejemy, tak, żebyście w swoich ogrodach mogli je odtworzyć, zrobimy ziołownik. Omówimy również problematykę wprowadzenia i utrzymania równowagi biologicznej…
Dowiedz się więcej »Warsztaty serowarskie i chlebowe na Dolnym Śląsku
Zapraszamy serdecznie na warsztaty serowarsko-chlebowe na Dolnym Śląsku. Kurs odbędzie się w agroturystyce Na uboczu, w miejscowości Gierałtów, niedaleko Bolesławca. Nasze warsztaty to dwudniowy, intensywny kurs warzenia serów podpuszczkowych, dojrzewających. W tym czasie poznasz sekrety wytwarzania podstawowych serów a pozyskana wiedza pozwoli Wam już samodzielnie wytwarzać znane sery a nawet tworzyć własne serowe kompozycje. Pierwszy dzień warsztatów rozpoczniemy od wspólnego zrobienia sera w typie korycińskiego. Potem już samodzielnie, przy dwuosobowych stanowiskach będziecie warzyć własne sery. Pierwszy będzie tzw. ser żuławski…
Dowiedz się więcej »czerwiec 2025
Warsztaty wędliniarskie i wędzarnicze na Żuławach
Zapraszamy Was na jedyne takie warsztaty! Warsztaty wędliniarskie i wędzarnicze odbędą się w naszym Siedlisku na Żuławach. Celem który nam przyświeca jest powrót do tradycji wyrobu swojskich kiełbas, szynek i wyrobów garmażeryjnych, w warunkach domowych oraz uświadomienie jakie korzyści płyną z ich spożywania. PROGRAM WARSZTATÓW Część teoretyczna obowiązujące przepisy, wymagania sanitarne, klasyfikacja mięsa, prezentacja urządzeń do domowej produkcji masarskiej Część praktyczna Peklowanie mięsa na wędzonki na mokro i na sucho - czas , temperatura, wiązanie (siatka, sznurek) przygotowanie solanki -…
Dowiedz się więcej »Warsztaty serowarskie i chlebowe w naszym Siedlisku na Żuławach
Zapraszamy na warsztaty w naszym Siedlisku pod Lipami, na Żuławach. To dwudniowe warsztaty serowarskie i wypieku chleba na zakwasie W programie tradycyjnie: ser podpuszczkowy żuławski ( nie może go zabraknąć na żuławskich warsztatach serowarskich, ser typu korycińskiego, gouda, parzenica żuławska ( a' la oscypek ) oraz camembert. Zrobimy też góralską gołkę. Mleko będzie oczywiście żuławskie od naszej sąsiadki. I oczywiście upieczemy chleb na zakwasie i to zapewne niejeden. Noclegi - w pobliskiej zaprzyjaźnionej agroturystyce. Jako atrakcje dodatkowe wystąpią nasze koty,…
Dowiedz się więcej »lipiec 2025
Warsztaty serowarskie II stopnia
Zapraszamy serdecznie na Warsztaty Serowarskie II Stopnia w Siedlisku pod Lipami. Warsztaty dedykowane są osobom, które uczestniczyły w kursie podstawowym lub mają już pewne doświadczenie w serowarstwie. Szczegółowy program zajęć ustalany jest z uczestnikami, w zależności od ich potrzeb. Program ramowy: - mikrobiologia i biochemia sera -coś jest nie tak, czyli najczęściej występujące problemy podczas wytwarzania serów oraz ich dojrzewania, omówienie przyczyn i sposobów zapobiegania problemom. - zakwasy robocze - rolada ustrzycka - gorgonzola lub lazur - sery włoskie -…
Dowiedz się więcej »sierpień 2025
Warsztaty serowarskie i chlebowe na Śląsku
Zapraszamy serdecznie na warsztaty serowarsko-chlebowe do Jury Krakowsko Częstochowskiej. Nasze warsztaty to dwudniowy, intensywny kurs warzenia serów podpuszczkowych, dojrzewających. W tym czasie poznacie sekrety wytwarzania podstawowych serów a pozyskana wiedza pozwoli samodzielnie wytwarzać znane sery, a nawet tworzyć własne serowe kompozycje. Pierwszy dzień warsztatów rozpoczniemy od wspólnego zrobienia sera w typie korycińskiego. Potem już samodzielnie, przy dwuosobowych stanowiskach będziecie warzyć własne sery. Pierwszy będzie tzw. ser żuławski. Pierwszy dzień warsztatów ukoronujemy zrobieniem goudy i domowej fety. Jeśli wystarczy czasu (…
Dowiedz się więcej »wrzesień 2025
Warsztaty serowarskie w Wielkopolsce
Zapraszamy na warsztaty serowarsko-chlebowedo Dworku Przepiórka w Wilkowie , 10 km od Kazimierza Dolnego nad Wisłą. Nasze warsztaty to dwudniowy, intensywny kurs warzenia serów. W tym czasie poznasz sekrety wytwarzania podstawowych serów a pozyskana wiedza pozwoli już samodzielnie wytwarzać znane sery a nawet tworzyć własne serowe kompozycje. Pierwszy dzień warsztatów rozpoczniemy od wspólnego zrobienia sera w typie korycińskiego, czyli po prostu klasycznego sera podpuszczkowego. Potem już samodzielnie, przy dwuosobowych stanowiskach będziemy warzyć sery. Pierwszy będzie tzw. ser żuławski. Potem zrobimy…
Dowiedz się więcej »listopad 2025
Warsztaty serowarskie w Wielkopolsce
Zapraszamy na warsztaty serowarsko-chlebowedo Puszczykowa niedaleko Poznania do Ośrodka Szkoleniowego Lasów Państwowych Nasze warsztaty to dwudniowy, intensywny kurs warzenia serów. W tym czasie poznasz sekrety wytwarzania podstawowych serów a pozyskana wiedza pozwoli już samodzielnie wytwarzać znane sery a nawet tworzyć własne serowe kompozycje. Pierwszy dzień warsztatów rozpoczniemy od wspólnego zrobienia sera w typie korycińskiego, czyli po prostu klasycznego sera podpuszczkowego. Potem już samodzielnie, przy dwuosobowych stanowiskach będziemy warzyć sery. Pierwszy będzie tzw. ser żuławski. Potem zrobimy fetę i ricottę. Pierwszy…
Dowiedz się więcej »