Wszystko zaczęło się od przeprowadzki na wieś. Nie. Wróć…zaczęło się dużo wcześniej. Od wspomnień z dzieciństwa o starym, drewnianym domu ze skrzypiącymi schodami. O spacerach po starym sadzie, o zapachu chleba pieczonego w kaflowej kuchni. Te wspomnienia towarzyszyły mi bezustannie i pozwalały znieść codzienną, miejską bieganinę. Potem przyszło marzenie, by te wspomnienia stały się rzeczywistością. I nadszedł czas poszukiwania domu – koniecznie w otoczeniu drzew owocowych, daleko od głównych dróg. Domu ze swoją historią. Drewniany, blisko 130-letni dom na Żuławach Elbląskich zauroczył nas od pierwszej chwili. Zbudowany z potężnych bali, pokryty czerwoną dachówką, kryjący się w cieniu rzucanym przez dwie potężne lipy. Czuliśmy, jakby nas namawiał: uratujcie mnie, a odwdzięczę się wam dając schronienie i siłę do życia. I tak ziściło się marzenie i powstało Siedlisko pod Lipami. W naszym ogrodzie uprawiamy ekologiczne warzywa, sad w którym rosną stare odmiany jabłoni i śliw daje soczyste, pachnące owoce, a my staramy się żyć w zgodzie z naturą.
W Siedlisku pod Lipami wytwarzamy własne wędliny z mięs od sprawdzonych dostawców, robimy sery, wypiekamy chleb i przetwarzamy dary ziemi żuławskiej wyczarowując domowe wina, soki, syropy, dżemy i inne smakowitości. Jako dziennikarze odwiedzamy innych wytwórców prawdziwej, robionej z sercem żywności i dzielimy się naszymi odkryciami na łamach czasopism. Naszą wiedzą i umiejętnościami chcemy podzielić się też w inny sposób. Założyliśmy Akademię Siedliska pod Lipami by promować pewną ideę. Ideę dobrego życia. Mawia się: jesteś tym co jesz. Jedzmy zdrowo, nauczmy się wytwarzać jedzenie bez chemicznych dodatków, ulepszaczy i konserwantów. Po co zastanawiać się w supermarkecie czy ser który trzymamy w dłoniach jest prawdziwym serem czy produktem seropodobnym, skoro możemy sami zrobić ser w domu? Po co kupować chleb nierzadko smakujący jak trociny jeśli możemy wypiekać pieczywo? Po co kupować wędliny, w których jest więcej wody i chemii niż mięsa?
Czy to jest trudne? Nie. Wystarczy się nauczyć…

Od 4 lat prowadzimy w całym kraju warsztaty serowarskie, które cieszą się ogromnym powodzeniem. Do tej pory uczyliśmy warzenia serów uniwersalnych, farmerskich i górskich. W tym roku odpowiadając na Wasze prośby i sugestie ogłosiliśmy warsztaty serowarskie dedykowane  serom kozim i owczym. Warsztaty będą się odbywały w całej Polsce od połowy kwietnia do połowy września.

Zapraszamy.

 

 

Od niemal 10 lat jeżdżę po Polsce i dzielę się z uczestnikami swoją miłością do serów i tradycyjnej żywności. Mieszkanie na wsi zbliża do natury. Pierwsze były sery, teraz, dzięki ogrodowi ekologicznemu w naszym Siedlisku pod Lipami równie ważne stały się kiszonki, własne kosmetyki ziołowe i wędliny domowe. Ponad 170 letni dom przytulił i nas i nasze zwierzęta, Was również przytuli, gdy przyjedziecie na warsztaty. Zapraszam.

Więcej:
Blog domowy SIEDLISKO POD LIPAMI

Strona Akademii Siedliska pod Lipami