Polska kuchnia jest wyjątkowa. Na przestrzeni wieków wielokulturowa Rzeczpospolita obfitowała daniami i smakami różnych narodów. W efekcie powstała zupełnie niezwykła mieszanka smaków.
Pomysł powstania oferty dla biur podróży narodził się po zorganizowaniu kilku eventów dla gości z zagranicy. Goście byli oczarowani polska kuchnią, jej różnorodnością i bogactwem smaków.
Zajadali się naszym domowym smalcem grubo rozsmarowanym na chlebie na zakwasie. Popijali pajdy chleba kwasem chlebowym lub domowym pszennym piwem. Poznawali smak ogórków kiszonych i małosolnych. Próbowali bigosu, czerniny czy żurku i byli naprawdę zachwyceni. Kolejnym przebojem były babki i kiszki ziemniaczane – typowe dania Warmii.
Niezwykłym doświadczeniem dla naszych gości było uczestnictwo w wytwarzaniu serów dojrzewających czy wędzenie szynek i boczków.
W czasie eventów nie mogło oczywiście zabraknąć tradycyjnych polskich nalewek – goście degustowali nalewki deserowe i lecznicze.
Proponujemy Państwu podróż kulinarną po polskich smakach.
Proponujemy kilka form współpracy – począwszy od obiadu polskiego , poprzez menu degustacyjne na które składa się od kilku do kilkunastu porcji degustacyjnych. a skończywszy na całodniowym pobycie w Siedlisku, na które składa się całodzienna degustacji wybranych potraw, obiad polski, ognisko, warsztaty i pokazy wytwarzania sera dojrzewającego, chleba na zakwasie, wędzenie szynek i oczywiście degustacja nalewek.
Akademia Siedliska pod Lipami współpracuje z Żuławską Wsią Tradycji Dłużyna – Węzina. Gospodynie z tych wsi zajmują sie kultywowaniem i odtwarzaniem tradycyjnych potraw żuławskich