Warsztaty serowarskie II stopnia

Akademia Serowarska
Warsztaty prowadzi Joanna Włodarska

Uwaga: Oferujemy indywidualne warsztaty serowarskie I i II stopnia z dojazdem do Was. Cena zależy od czasu trwania, ustalonego programu oraz odległości. Więcej informacji  – tutaj.                                                                                                    Zapraszam do kontaktu.                                                                                                                                                                           Joanna Włodarska                                                                                                                                                                                             505 061 237                                                                                                                                                                            siedliskopodlipami@gmail.com

Warsztaty te traktujemy jako warsztaty II stopnia. Aby wziąć w nich udział trzeba  albo mieć doświadczenie praktyczne w warzeniu serów albo ukończyć nasz kurs I stopnia poświęcony serom uniwersalnym i górskim.

Jeżeli posiadacie Państwo własne kozy czy owce, lub macie dostęp do takiego mleka to grzechem jest nie nauczyć się warzyć serów typowo kozich i owczych.
W Polsce, mimo dużej ilości kóz i owiec i idącą za tym sporą produkcją mleka wytwarzane jest stosunkowo niewiele serów typowo kozich i owczych. Dotyczy to zwłaszcza serów dojrzewających. Po części jest to związane z faktem stosowania wprost przepisów na sery włoskie czy francuskie. W naszych warunkach stosowane wprost przepisy po prostu się nie sprawdzają. Inny mamy klimat, inne warunki dojrzewania czy wreszcie inną karmę. Te wszystkie czynniki mają wpływ na nasze sery. Nieprawidłowo warzone sery ( choć robione zgodnie z książkowymi przepisami ) bardzo często się przesuszają, kruszą i dojrzewają w nieodpowiedni sposób.
Także stosowanie wprost przepisów na sery krowie do mleka koziego i owczego praktycznie nigdy nie daje zadowalających efektów. Ze względu na znaczące różnice składu mleka od kóz i owiec w stosunku do mleka krowiego, sery owcze i kozie po prostu wymagają odmiennej technologii produkcji.
Dlatego zapraszamy Państwa na dwudniowe warsztaty poświęcone właśnie specyfice serów wyrabianych z mleka owczego i koziego. Podczas zajęć poznamy skład poszczególnych rodzajów mleka, rodzaje stosowanych bakterii serowarskich, nauczymy się robić zakwas roboczy, a przede wszystkim na dwuosobowych stanowiskach wykonamy 7 rodzajów sera.
Pierwszego dnia przygotujemy zakwas roboczy do wykonania sera kremowego wiejskiego, w typie serka almette oraz do fety, wykonamy ser dojrzewający typu tomme, sekcja owcza wykona klasyczny bundz, a kozia w tym czasie ser jogurtowy. Zwieńczeniem pierwszego dnia warsztatów będzie feta, którą wykonamy na bazie przygotowanego wcześniej zakwasu roboczego. Dzień drugi to czas serów dojrzewających. Wykonamy włoski ( kozi lub owczy ) ser typu provolone, który jest parzonym serem dojrzewającym oraz ser dojrzewający z dodatkiem pleśni niebieskich. Warsztaty dedykowane są przede wszystkim hodowcom , którzy zamierzają specjalizować się w serowarstwie. Na zajęcia przyjeżdżamy z własnym mlekiem, tak, aby móc pracować na swoim produkcie. Na warsztaty trzeba przywieźć 7 litrów mleka koziego lub owczego. 4 litry na pierwszy dzień i 3 litry na dzień drugi. Hodowcy mają możliwość rozliczenia części należności za szkolenie w postaci mleka. Jeżeli możesz przywieźć więcej świeżego mleka kupimy je od Ciebie po 15 zł za litr . Oferowaną ilość mleka określ w formularzu zgłoszeniowym. Osoby, które nie mają możliwości przywiezienia własnego mleka, prosimy o zaznaczenie tego w formularzu zgłoszeniowym – dodatkowy kosz związany z zakupem surowca – 200 zł /os.
Pod podanym niżej telefonem i mailem działa „Gorąca Linia” czyli możliwość konsultacji i pomocy  w przypadku problemów czy wątpliwości przy produkcji serów.

Osoby zainteresowane będą mogły nabyć zestawy startowe i dedykowane specjalistyczne bakterie.

Na zakończenie, uczestnicy otrzymają dyplomy ukończenia warsztatów oraz materiały zawierające przepisy.

Wiedza i umiejętności  pozyskane w czasie naszych warsztatów pozwala planować otwarcie własnej profesjonalnej serowni. W takim przypadku udzielamy uczestnikom warsztatów  bezpłatnej pomocy związanej z uwarunkowaniami prawnymi,  typowym projektem małej serowni, wyborem sprzętu serowarskiego, marketingu produktu itp.
Uwaga :
osoby, które nie mają dostępu do mleka koziego lub owczego – dodatkowy koszt związany z zakupem surowca – 200 zł/os. 

Siedlisko pod Lipami na Żuławach: 1 180 zł od osoby plus około 120 zł za nocleg w pobliskiej agroturystyce.  Można przyjechać już w piątek.

Jest możliwość wzięcia udziału w warsztatach z opcją bez noclegu. Nocleg pod namiotem, przyczepa  kempingowa, kamper bez opłat.
W czasie warsztatów serwujemy dwudniowy bufet kanapkowy z wyrobami także z  naszego Siedliska – dla wszystkich uczestników warsztatów. 
W sobotę po warsztatach tradycyjna biesiada.
Warsztaty prowadzimy w całej Polsce.  Pełny i szczegółowy opis poszczególnych warsztatów znajdziesz na naszym profilu FB.
pozdrawiam i zapraszam do kontaktu
Joanna Włodarska
505 061 237
Najbliższe warsztaty:
5 – 6 lipca 2025 – warsztaty serowarskie II stopnia w naszym Siedlisku na Żuławach koło Elbląga. Szczegóły tutaj .
Joanna Włodarska –  serowar, dziennikarka, także kulinarna i szefowa kuchni.  Sery podpuszczkowe warzy od ponad 15 lat. Przygodę z serowarstwem rozpoczęła od poznawania smaków serów zagrodowych, wytwarzanych w polskich gospodarstwach i zapragnęła robić własne. Od tamtej pory w  Siedlisku pod Lipami powstają sery podpuszczkowe i dojrzewające: goudy , camemberty, mozarelle, sery typu oscypek – doskonałe do wędzenia i grillowania, a także inne – w zależności od pory roku, nastroju i apetytu. Pozyskaną wiedzę serowarską Joanna Włodarska wykorzystuje w pomocy nowym i zaprzyjaźnionym serowniom „projektowaniu” nowych, ciekawych smakowo serów dojrzewających.

 Pierwsze warsztaty serowarskie zorganizowane przez Joannę Włodarską skierowane były do stowarzyszeń i kół gospodyń wiejskich z powiatu elbląskiego pod hasłem ” Powrót sera na Żuławy”. Zainteresowanie okazało się tak duże, że narodził się pomysł, by tradycję warzenia sera podpuszczkowego dojrzewającego, popularyzację serów zagrodowych, wypiekanie prawdziwego chleba i promowania dobrej, wytwarzanej w domu żywności szerzyć jeszcze dalej. Powstała Akademia Siedliska pod Lipami, a warsztaty i pokazy organizowane są w całej Polsce.
Jesteśmy legalnie działającą firmą –  podmiotom gospodarczym wystawiamy faktury za udział w naszych warsztatach.

Minione warsztaty – sery kozie i owcze

30 – 31 maja 2020 – Siedlisko pod Lipami na Żuławach Elbląskichszczegóły tutaj
26 – 27 września – Warsztaty serowarskie – sery kozie i owcze w agroturystyce Dzikie Wino w Daliowej na  Podkarpaciu . Szczegóły tutaj
21 – 22  czerwca  ( czwartek, piątek)  – Warsztaty serowarskie – Sery kozie i owcze na Dolnym Śląsku w pensjonacie Warszawianka w Przesiece – szczegóły tutaj
 
4 – 5 sierpnia ( sobota, niedziela ) – Warsztaty serowarskie – Sery kozie i owcze na Żuławach w naszym Siedlisku  – szczegóły tutaj

17 – 18 kwietnia  ( wtorek, środa) – Warsztaty serowarskie – Sery kozie i owcze w Lubuskiem w Ośrodku Relax – szczegóły tutaj.   RelacjaFilm

14 – 15 kwietnia  ( sobota, niedziela ) – Warsztaty serowarskie – Sery kozie i owcze na Mazowszu Zachodnim w Radziejowicach w Hotelu Gościnnym- szczegóły tutaj , Relacja z warsztatów  Film