Witaj,
skoro trafiłeś na tę stronę to może znaczyć, że jesteś zainteresowany wytwarzaniem sera podpuszczkowego (ser podpuszczkowy dojrzewający).
Jeżeli tak jest to proponuję Ci dwudniowy, 13 godzinny, intensywny kurs warzenia serów, W tym czasie poznasz sekrety wytwarzania podstawowych serów a pozyskana wiedza pozwoli Ci już samodzielnie wytwarzać znane sery a nawet tworzyć własne serowe kompozycje.
Pierwszy dzień warsztatów rozpoczniemy od wspólnego zrobienia Sera Korycińskiego. Potem już samodzielnie, przy dwuosobowych stanowiskach będziesz warzył własne sery. Pierwszy będzie tzw. Ser Żuławski zwany też Hand Kase. Od Ciebie będzie zależało czy zrobisz go jako ser dojrzewający czy do szybkiej konsumpcji. Pierwszy dzień warsztatów ukoronujemy zrobieniem Goudy. W przerwach technologicznych przygotujemy zaczyn na chleb na zakwasie i zbierzemy śmietanę z której następnego dnia zrobimy masło.
Drugiego dnia zrobimy prawdziwego Cameberta, Parmezan i ser typu Oscypek. Upieczemy też nasze chleby na zakwasie i zrobimy masło.
Zrobione sery będzie można zabrać ze sobą do domu.
Pracujemy na podpuszczce zwierzęcej i mikrobiologicznej także nasze sery są idealne dla wegetarian.
Osoby zainteresowane będą mogły nabyć zestawy startowe.
Na zakończenie, uczestnicy otrzymają dyplomy ukończenia warsztatów oraz materiały zawierające przepisy.
Wiedza i umiejętności pozyskane w czasie naszych warsztatów pozwala planować otwarcie własnej profesjonalnej serowni. W takim przypadku udzielamy uczestnikom warsztatów bezpłatnej pomocy związanej z uwarunkowaniami prawnymi, wyborem sprzętu serowarskiego, marketingu produktu itp.
Pod podanym niżej telefonem i mailem działa „Gorąca Linia” czyli możliwość konsultacji i pomocy w przypadku problemów czy wątpliwości przy produkcji serów.
Oprócz tego utworzyliśmy na Facebooku zamkniętą grupę Serowarska Grupa Wsparcia, którą tworzą uczestnicy naszych warsztatów i sympatycy serowarstwa. W Grupie można podzielić się swoimi dokonaniami czy też szukać odpowiedzi na nurtujące nas pytania.
Najbliższe warsztaty serowarskie i chlebowe:
20 – 21 maja – Warsztaty serowarskie i chlebowe u nas na Żuławach- szczegóły tutaj –brak miejsc
17 – 18 czerwca – Warsztaty serowarskie i chlebowe w Wielkopolsce- szczegóły tutaj
12 – 13 sierpnia – Warsztaty serowarskie i chlebowe u nas w Siedlisku na Żuławach – szczegóły tutaj
4 – 5 listopada – Warsztaty serowarskie i chlebowe na Dolnym Śląsku – szczegóły tutaj
Ceny:
Dolny Śląsk – 460 zł od osoby za udział w warsztatach z noclegiem i z wyżywieniem.
Siedlisko pod Lipami na Żuławach: 350 zł od osoby plus około 25-30 zł za nocleg w pobliskiej agroturystyce.
Hostel Jurajski: 440 zł od osoby za udział w warsztatach z noclegiem i z wyżywieniem.
Mazowsze – 460 zł od osoby za udział w warsztatach z noclegiem i z wyżywieniem.
Pełny i szczegółowy opis poszczególnych warsztatów znajdziesz na naszym profilu FB.
pozdrawiam i zapraszam do kontaktu
Joanna Włodarska
505 061 237
siedliskopodlipami@gmail.com
Do kogo kierujemy naszą ofertę ?
W ciągu 3 lat naszej działalności wprowadziliśmy w tajniki serowarstwa około 1 000 osób.
Kim są ludzie decydujący się na nasze warsztaty? W sporej części są to pasjonaci kulinarni. Czyli ludzie, którzy dla własnej satysfakcji i dla zdrowia chcą wzbogacić swoją wiedzę kulinarną i robić swoje własne sery, Bez wszechobecnej chemii w postaci konserwantów i ulepszaczy.
Kolejna, stała grupa to zawodowcy czyli właściciele i szefowie kuchni, restauracji i hoteli szukający nowych smaków, inspiracji i wiedzy źródłowej związanej z wytwarzaniem naturalnej żywności czy ideą Slow Food.
Kolejna grupa to rolnicy, którzy w warunkach uwolnienia kwot mlecznych szukają pomysłu na dodatkowe źródła dochodu dla swojego gospodarstwa.
Coraz liczniejszą grupą uczestników naszych kursów serowarskich są mieszkańcy miast, którzy niedawno przenieśli się na wieś a także ci, którzy dopiero planują przeniesienie się na wieś i szukają pomysłu na niewymagający dużych nakładów finansowych wiejski biznes o wysokiej stopie zwrotu.
W warsztatach biorą także udział ludzie już zajmujący się wytwarzaniem serów dojrzewających. Tacy, którzy potrzebują wiedzy szczegółowej, zrozumienia zachodzących procesów i praktycznego poznania zasad wytwarzania nowych rodzajów serów.
Gdzie organizujemy nasze Warsztaty?
Warsztaty organizujemy w całej Polsce. Średnio 2 , 3 razy w roku organizujemy nasze warsztaty w województwie mazowieckim, śląskim, małopolskim, dolnośląskim i pomorskim. Jeżeli jesteś zainteresowany udziałem w naszych warsztatach ale nasze lokalizacje są dla Ciebie zbyt odległe to prosimy o kontakt.
Warsztaty organizujemy w atrakcyjnych miejscach; zamkach ( Zamek w Otmuchowie, Zamek w Gostyninie), dworach ( Dwór Mościbrody, Dwór Modzele – Bartłomieje)), agroturystykach o wysokim standardzie ( Słoneczne Wzgórze na Kaszubach, Pensjonat Trzy Jeziora koło Mikołajek) ale też w dużych Stacjach Turystycznych ( Jura Krakowsko Częstochowska). W przeważającej większości lokalizacji standardem są pokoje 2 osobowe z łazienką.
Przepis na ser domowy – jak zrobić ser
Sery warzono na ziemiach polskich od wieków. Wraz z rozwojem przemysłu i powstaniem zakładów mleczarskich umiejętność ta niemal zanikła. Dziś serowarstwo znów staje się popularne. Bo sery zrobione w domu są niepowtarzalne, pachnące i…nasze.
Często zadawane pytania to; jak zrobić ser żółty? Jaki jest przepis na ser domowy? Jak zrobić ser podpuszczkowy, w jakich warunkach powinien dojrzewać? Czy da się wykorzystać serwatkę? Na te i inne pytania odpowiemy podczas naszych warsztatów serowarskich.
Pierwsze warsztaty serowarskie zorganizowane przez Joannę Włodarską skierowane były do stowarzyszeń i kół gospodyń wiejskich z powiatu elbląskiego pod hasłem ” Powrót sera na Żuławy”. Zainteresowanie okazało się tak duże, że narodził się pomysł, by tradycję warzenia sera podpuszczkowego dojrzewającego, popularyzację serów zagrodowych, wypiekanie prawdziwego chleba i promowania dobrej, wytwarzanej w domu żywności szerzyć jeszcze dalej. Powstała Akademia Siedliska pod Lipami, a warsztaty i pokazy organizowane są w całej Polsce.
W przypadku odwołania szkolenia z powodu braku odpowiedniej ilości osób, zaliczka zostaje w całości zwrócona na podane konto. W przypadku rezygnacji z udziału i zawiadomienie nas o tym w czasie nie krótszym niż dwa dni przed warsztatami zaliczka nie przepada lecz może być przekierowana na dowolne, organizowane przez nas, wybrane przez Państwa warsztaty. Nie dotyczy warsztatów kulinarnych za granicą.
Agroturystyka Antoniew na Mazowszu
Pałac Galiny na Warmii
Tagi.Przepis na ser domowy, jak zrobić ser żółty, ser podpuszczkowy dojrzewający, jak zrobić ser, przepis na ser, produkcja serów podpuszczkowych, serowar, serowar żuławski, sery zagrodowe